Podlasko-mazowieckie biesiadowanie
Aż 43 potrawy regionalne zostały zgłoszone do szóstej edycji Biesiady Podlasko-Mazowieckiej, która odbył się 12 lipca w Miejsko-Gminnym Ośrodku Kultury w Mordach. Patronat honorowy nad konkursem kulinarnym objął burmistrz miasta i gminy Mordy.
Walory smakowe, regionalność, estetykę wykonania i oryginalność potraw i napojów oceniała komisja, w skład której weszli: Mirosław Łukowski, Elżbieta Szopka i Jolanta Franczuk. W kategorii przystawki, sałatki, surówki wygrali: I miejsce – Lilianna Barbara Bielak za kalafior nadziewany mięsem, II miejsce – Aneta Siemieńczuk, III miejsce – Stanisław Bielak. Przyznano także 3 wyróżnienia za soczewiaki (Emilia Raszuk), chleb z burakami i chleb wiejski na zakwasie (Jadwiga Michalak) oraz za rosół królewski (Bernarda Zdanowska). W grupie potraw mięsnych i półmięsnych najsmaczniejsze okazały się: pieczeń z boczku Zdzisławy Chacińskiej (I miejsce), pierogi z kaszą gryczaną, skwarkami i grzybami Ewy Ceglińskiej (II miejsce), a także bigos staropolski Barbary Zdanowskiej (III miejsce). Na wyróżnienie zasłużyły potrawy Elżbiety Jezierskiej (smalec wiejski) oraz Marka Wawryniuka (kaszanka podlaska i kiełbasa nadbużańska). W trzeciej kategorii (napoje alkoholowe i bezalkoholowe) najlepsze nalewki przygotowały kobiety: Irena Chodowiec, Urszula Kędziora oraz Marta Trębicka. Natomiast wśród ciast i deserów I miejsce zajęły ciasteczka owsiane Teresy Borkowskiej, kolejne – sernik z brzoskwiniami Emilii Kokieć, ostatnie zaś tort serowy Anny Soczewki. Wszyscy zwycięzcy otrzymali dyplomy i nagrody rzeczowe, których fundatorami byli: M-GOK w Mordach, firma ORIFLAME SWEDEN, zakład fotograficzny MULTI-KA, Restauracja Dworska Dwór Mościbrody oraz Anna i Waldemar Patkowscy z Warszawy. Pozostali uczestnicy dostali pamiątkowe podziękowania oraz nagrody pocieszenia. Po ogłoszeniu wyników konkursu w części artystycznej wystąpiły na scenie zespoły ludowe Podlasianki oraz Krzymoszowianki. Następnie wszyscy uczestniczyli w degustacji potraw i trunków, po której było wspólne biesiadowanie przy muzyce do późnych godzin wieczornych.
- W tegorocznej edycji biesiady zostało zgłoszonych o 14 potraw i napojów więcej niż rok temu. Świadczy to o coraz większym zainteresowaniu ludzi udziałem w konkursach kulinarnych. Wśród uczestników byli mieszkańcy powiatów siedleckiego, łosickiego oraz mińskiego – poinformował Łukasz A. Wawryniuk, dyrektor M-GOK-u w Mordach, główny organizator konkursu. Celem tego konkursu kulinarnego jest promocja i wspieranie kuchni regionalnej, reaktywowanie tradycji kulinarnych regionu podlasko-mazowieckiego oraz odświeżanie starych przepisów kulinarnych, spisanie ich i opracowanie na nowo. Przepisy zwycięskich potraw i napojów zostaną opublikowane w czasopiśmie „Kulturalnik”.
Patronat medialny nad konkursem sprawowali: „Echo Katolickie”, „Życie Siedleckie” oraz „Kulturalnik”.
O VI edycji Biesiady Podlasko-Mazowieckiej czytaj także na: podlasie24.pl, siedlce24.pl, zyciesiedleckie.pl, mordy.pl oraz w: "Echo Katolickie" nr 29/2014, "Życie Siedleckie" nr 29/2014, "Tygodnik Siedlecki" nr 30/2014.
VI Biesiada Podlasko-Mazowiecka
VI Biesiada Podlasko-Mazowiecka (12 lipca 2014 t.) - fot. M-GOK Mordy